Αναπνευστικές δυσλειτουργίες και ορθοδοντικές επιπλοκές

Όταν ένα άτομο έχει δύσπνοια, τείνει να αναπνέει μέσω της στοματικής κοιλότητας. Αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή της, ιδίως όταν παρατηρείται κατά την παιδική ηλικία. Τα πιο συνηθισμένα ορθοδοντικά προβλήματα που εντοπίζονται από την διεξαγωγή της αναπνοής μέσω του στόματος, αφορούν την διαμόρφωση των γνάθων και της θέσης των δοντιών.

Πολλές φορές, κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλάζει όλη η στάση του προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο μετακινούνται οι γνάθοι, η γλώσσα και η κλίση του κεφαλιού, προκειμένου η εισπνοή να είναι μεγαλύτερη. Τα δόντια επίσης, δεν αναπτύσσονται ομαλά και παρατηρούνται κενά μεταξύ τους. Η παραπάνω συνθήκη επομένως, προκαλεί τα εξής αποτελέσματα:

  • Χασμοδοντία
  • Συνωστισμό κυρίως των μπροστινών δοντιών
  • Στένωση της άνω γνάθου
  • Έλλειψη χώρου για την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών
  • Ασυναίσθητο άνοιγμα του στόματος
  • Ασυμμετρία του προσώπου

 

Ορθοδοντικά προβλήματα: Τρόποι αντιμετώπισης

Στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω αναπνευστικά προβλήματα συνήθως η στένωση της άνω γνάθου, είναι δεδομένη. Πριν επομένως ο ορθοδοντικός προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ορθοδοντική παρέμβαση, θα πρέπει να την θεραπεύσει. Αυτή η διαδικασία διεξάγεται μέσω της συσκευής ταχείας διεύρυνσης, αλλιώς HYRAX, ή με την χρήση διάφανων ναρθήκων Invisalign. Οι συγκεκριμένες ορθοδοντικές συσκευές βοηθούν στην διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου και ενδείκνυνται για παιδιά και εφήβους, όπου τα χαρακτηριστικά τους ακόμη διαμορφώνονται. Οι θεραπείες αυτές διαρκούν για λίγους μήνες και επιφέρουν θετικά αποτελέσματα όπως:

  • Δημιουργία ελεύθερου χώρου εντός της στοματικής κοιλότητας για την ανάπτυξη νέων δοντιών.
  • Το φατνιακό τόξο γίνεται πιο ομοιόμορφο.
  • Θέτονται οι βάσεις για την δημιουργία ενός σταθερού ορθοδοντικού αποτελέσματος.
  • Το χαμόγελο του ασθενούς διευρύνεται, ενώ η διαδικασία αναπνοής και μάσησης διευκολύνονται.

Έπειτα δηλαδή από αυτές τις παρεμβάσεις, ο ορθοδοντικός μπορεί να προβεί σε επιπλέον ορθοδοντικές θεραπείες, είτε για προληπτικούς λόγους, είτε για να διορθώσει κάποια ανωμαλία που έχει παρατηρηθεί. Πλέον, ο κλαδος της ορθοδοντικής παρέχει πλήθος εναλλακτικών λύσεων, ικανών να προσαρμοστούν στις ανάγκες και την καθημερινότητα των ασθενών. Με την επίσκεψή σας στον ορθοδοντικό μπορείτε να λάβετε την θεραπεία που ενδείκνυται για εσάς και να αποκτήσετε ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο! Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή λύση που ενδείκνυται στην περίπτωσή σας!