Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εφεύρεση κι άλλων, εναλλακτικών μεθόδων αναφορικά με την ευθυγράμμιση των δοντιών, η ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η ορθοδοντική θεραπεία είναι μόνο για παιδιά και εφήβους, αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα, ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ενήλικας. Αυτό συμβαίνει καθώς η σύγχρονη τεχνολογία στην ιατρική έχει οδηγήσει στην παραγωγή ορθοδοντικών συσκευών που είναι πιο διακριτές και άνετες από τους νάρθηκες του παρελθόντος. Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη εποχή από την σημερινή, για να αναζητήσετε ορθοδοντική θεραπεία ως ενήλικας.

Οι ενήλικες ασθενείς στοχεύουν, είτε στην πλήρη αποκατάσταση του συγκλεισιακού τους προβλήματος, είτε απευθύνονται στον ορθοδοντικό ύστερα από παραπομπή του οδοντιάτρου τους, ώστε μετά από μιάς μικρής διάρκειας ορθοδοντική θεραπεία να μπορούν να τοποθετήσουν στο στόμα τους προσθετικές εργασίες με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων στο στόμα τους. Άλλες φορές η παραπομπή γίνεται από τον περιοδοντολόγο με σκοπό να μετακινηθούν ορθοδοντικά τα περιοδοντικά δόντια σε πιο ευνοϊκή θέση και να ακινητοποιηθούν εν συνεχεία στη θέση αυτή, ώστε να μην δέχονται υπερβολικές δυνάμεις. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της ορθοδοντικού και του γενικού ή και εξειδικευμένου οδοντιάτρου.

Συνήθως υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες στοχεύουν στην βελτίωση του χαμογέλου τους. Αρχικά, συναντώνται ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε θεραπεία, για διάφορους λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν ενήλικες που έχουν ήδη βάλει σιδεράκια κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά τώρα πρέπει να επαναλάβουν τη θεραπεία, λόγω υποτροπής που σχετίζεται με λανθασμένη ή μηδενική χρήση του ειδικού μηχανισμού συντήρησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος (retainer). Υπάρχουν όμως και περιστατικά ενηλίκων ασθενών που δεν χρειάζονταν ορθοδοντική όταν ήταν νεότεροι, αλλά τη χρειάζονται τώρα επειδή οι φρονιμίτες τους άρχισαν να ανατέλλουν και να μετατοπίζουν τα υπόλοιπα δόντια τους.

Πέραν όμως των πάραπάνω, υπάρχει και μια πληθώρα διαφορετικών οδοντικών προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων, με πιο συνηθισμένα να είναι:

 • Η διόρθωση του προγναθισμού της κάτω γνάθου. Αυτό συμβαίνει όταν τα δόντια του άνω τόξου βρίσκονται πιο πίσω από αυτά του κάτω.
 • Η διεύρυνση της υπερώας, με στόχο την αποκατάσταση της στενότητάς της.
 • Η αντιμετώπιση του συνωστισμού εντός της στοματικής κοιλότητας, καθώς αυτή δεν είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα τα δόντια του ασθενούς.
 • Η θεραπεία της ανεωγμένης δήξης. Αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής δαγκώνει ή χαμογελά και υπάρχει ένα κενό μεταξύ του πάνω και του κάτω τόξου, με αποτέλεσμα τα μπροστινά πάνω και κάτω δόντια να μην έρχονται σε επαφή.
 • Η θεραπεία της αυξημένης οριζόντιας πρόταξης, όταν δηλαδή τα δόντια του άνω τόξου προεξέχουν περισσότερο ή υπερβαίνουν αυτά του κάτω τόξου.
 • Η θεραπεία της υπερσύγκλεισης, που αφορά την κάλυψη των κάτω δοντιών από τα πάνω, όταν ο ασθενής δαγκώνει.
 • Η αντιμετώπιση του κενού που υπάρχει μεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία).

Τα περισσότερα περιστατικά στις μέρες μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία, μέσω της μεθόδου των διαφανών ναρθήκων. Πρόκειται για μια σειρά πλήρως εξατομικευμένων διάφανων ναρθήκων από πολυουρεθάνη, που καλύπτουν εξολοκλήρου τα δόντια και μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign αποτελούν την πιο δημοφιλή ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες, ενώ συχνά αναφέρονται ως «αόρατα σιδεράκια» λόγω της διακριτικής τους εμφάνισης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα μασελάκια είναι διαφανή και ειδικά κατασκευασμένα, ούτως ώστε να εφαρμόζουν άνετα στα δόντια. Ως θεραπεία ασκεί ήπια πίεση (της τάξεως του 0,25 χιλιοστά ανά νάρθηκα) στα δόντια που πρέπει να κινηθούν, ενώ παράλληλα μπορεί να απαιτείται η χρήση προσαρτημάτων (attachments) που βοηθούν τους νάρθηκες να μετακινήσουν τα δόντια πιο αποτελεσματικά.

Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign είναι κατασκευασμένοι από ιατρικό υλικό υψηλής ποιότητας, που ονομάζεται πολυουρεθάνη, και δημιουργήθηκαν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αποτελούν την πιο άνετη και λειτουργική ορθοδοντική επιλογή για ενήλικες. Με αυτούς μπορεί ο ασθενής να βουρτσίζει ανεμπόδιστα τα δόντια του και να διατηρεί μια καλή στοματική υγιεινή εφαρμόζοντας κανονικά οδοντικό νήμα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα συμβατικά σιδεράκια.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων είναι τα παρακάτω:

 • Βελτιωμένη αισθητική.
 • Βελτιωμένη υγεία, καθώς διευκολύνει την μάσηση, την πέψη και μπορούν να αντιμετωπιστούν ορισμένα αναπνευστικά ή μυϊκά προβλήματα.
 • Βελτιωμένη άρθρωση.
 • Προετοιμασία για επακόλουθη θεραπεία, καθώς η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία της στοματικής κοιλότητας για άλλες οδοντιατρικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα τα εμφυτεύματα που απαιτούν χώρο.

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα παρέχει την επιλογή αφαίρεσης κατά τα γέυματα. Επίσης, λόγω των λιγότερων εξαρτημάτων που διαθέτει αυτή η θεραπεία, αξίζει να σημειωθεί πως έχει και λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια που μπορεί να σπάσουν, να ερεθίσουν ή και να τραυματίσουν το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Τα ορθοδοντικά αποτελέσματα για ενήλικες μπορεί να είναι εξίσου καλά με τους εφήβους και τα παιδιά.