Η κατάλληλη ηλικία σίγουρα δεν είναι μετά την αντικατάσταση όλων των παιδικών δοντιών από τα μόνιμα διάδοχα δόντια, όπως συχνά ακούγεται. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρεία συνιστά η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάλληλη ηλικία έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. H έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εξαγωγής μόνιμων δοντιών στο μέλλον, την πιθανότητα σπασίματος των προτεταμένων μπροστινών δοντιών, να διατηρήσει τους χώρους για τα μόνιμα δόντια και να καθοδηγήσει την ανατολή των μονίμων δοντιών σε πιο ευνοϊκή θέση.

Απολύτως κανένα, όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να επωφεληθούν της ορθοδοντικής θεραπείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα οστού, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα από την ορθοδοντικό με τη λήψη μιας πανοραμικής ακτινογραφίας.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδοντικών ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει το γεγονός ότι η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται εύκολα ανεκτή από ασθενείς όλων των ηλικιών. Η μόνη αίσθηση που έχει ο νέος ασθενής είναι ένα είδος τραβήγματος των δοντιών όταν αυτά έρχονται σε επαφή, που διαρκεί για δυο περίπου μέρες μετά την πρώτη τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ορθοδοντική συγκαταλέγονται:

  • Οδοντικά προβλήματα: πρόκειται για προβλήματα που αφορούν λανθασμένες θέσεις δοντιών, κοινώς στραβά δόντια.
  • Σκελετικά προβλήματα: πρόκειται για προβλήματα που σχετίζονται με δυσαναλογία είτε στο μέγεθος, είτε στις σχέσεις των δυο γνάθων.
  • Οδοντοσκελετικά προβλήματα: πρόκειται για συνδυασμό των προβλημάτων των ανώτερων κατηγοριών.

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του περιστατικού, τη διάρκεια της θεραπείας και το υλικό που θα επιλέξει ο ασθενής σε συνεργασία με την ιατρό για την πραγματοποίησή της, όπως π.χ. μεταλλικά, κεραμικά, γλωσσικά σιδεράκια ή αόρατους νάρθηκες ευθυγράμμισης. Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ορθοδοντική θεραπεία είναι τόσα πολλά, όπως η βελτίωση της αισθητικής του προσώπου, η αποκατάσταση της ευχέρειας όσον αφορά την σωστή ομιλία, την μάσηση και την στοματική υγιεινή, που την καθιστούν μια από τις καλύτερες επενδύσεις στο χώρο της υγείας και την ποιότητα ζωής.