Κατά την διάρκεια του καθιερωμένου προληπτικού οδοντιατρικού έλεγχου των εφήβων στην ηλικία των 13-19 ετών, αρκετά συχνά ο οδοντίατρος διαπιστώνει την παραμονή του ενός ή και των δύο νεογιλών κυνοδόντων στον οδοντικό φραγμό. Με την λήψη πανοραμικής ή και υπολογιστικής τομογραφίας, διαπιστώνεται η ύπαρξη των μονίμων κυνοδόντων σε λανθασμένη θέση, συνήθως στην υπερώα. Με τον όρο «έγκλειστο δόντι» αναφερόμαστε σε ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει στο στόμα, παρόλο που το παιδί έχει συμπληρώσει το μέσο όρο ηλικίας που απαιτείται για την εμφάνισή του.

Τα αίτια της καθυστέρησης ανατολής ενός δοντιού στο φραγμό είναι πολλά όπως:

  • Η έλλειψη χώρου στο αντίστοιχο οδοντικό τόξο.
  • Η ύπαρξη υπεραρίθμων δοντιών.
  • Η ύπαρξη μεσοδόντων.
  • Η λανθασμένη θέση του δοντιού.
  • Οι κυνόδοντες των άνω γνάθου, μετά τους φρονιμίτες είναι τα δόντια που κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να παραμείνουν έγκλειστα στη στοματική κοιλότητα.

Ο λόγος συχνά είναι το γεγονός ότι ανατέλλουν τελευταία από τα άλλα δόντια στην άνω γνάθο, οπότε στην περίπτωση συνωστισμένου άνω οδοντικού τόξου, μη βρίσκοντας κατάλληλο χώρο, είτε παραμένουν παρειακά, στο βάθος της ουλοπαρειακής αύλακας, είτε παραμένουν έγκλειστοι στην υπερώα, αδυνατώντας, χωρίς τη συνδυασμένη ορθοδοντική – γναθοχειρουργική παρέμβαση, ανατείλουν. Ο έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος των παιδιών στην ηλικία των 7 – 8 ετών από τον ειδικό ορθοδοντικό, σε συνδυασμό με την ακτινογραφική συνεκτίμηση, μπορεί να προλάβει αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάματα.

Τα έγκλειστα δόντια, προκειμένου να προληφθούν εγκαίρως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Στην ηλικία των 9 ετών ο ορθοδοντικός θα πρέπει να ψηλαφά στην παρειακή επιφάνεια των ουλών και στο σημείο των νεογιλών κυνοδόντων να υπάρχει ένα φούσκωμα, το λεγόμενο κυνοδοντικό έπαρμα. Η απουσία του θέτει υποψίες για λανθασμένη θέση του μόνιμου κυνόδοντα, ο οποίος και ανιχνεύεται ακτινογραφικά. Αν επιβεβαιωθεί η μη σωστή εντόπιση του, η πιο εύκολη ορθοδοντική παρέμβαση είναι η παραπομπή του μικρού ασθενούς για εξαγωγή των νεογιλών κυνοδόντων σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αντιστοίχου χώρου στο φραγμό. Αυτή η τόσο απλή οδοντιατρική πράξη οδηγεί σε ποσοστό 80% στην αλλαγή της κλίσης των μονίμων κυνοδόντων και στη διευκόλυνση της σωστής ανατολής τους. Ας είναι λοιπόν οι γονείς προσεκτικοί όσον αφορά στην αλλαγή των παιδικών δοντιών κι ας δρομολογήσουν τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο των παιδιών τους από τον εξειδικευμένο ορθοδοντικό, στην ηλικία των 7- 8 ετών, ώστε να αποφευχθεί η τόσο δυσάρεστη και κλινικά δύσκολα διαχειρίσιμη έγκλειση των μονίμων άνω κυνοδόντων. Στην ορθοδοντικη κλινική Great Smile τα έκλειστα δόντια μπορούν να προληφθούν, παρέχοντάς σας παράλληλα όσες πληροφορίες είναι χρήσιμες για την αντιμετώπισή τους.