Τα σιδεράκια είναι μια κοινή ορθοδοντική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση διαφόρων οδοντικών προβλημάτων, όπως τα στραβά δόντια, ο συνωστισμός και η κακή σύγκλειση. Μεταξύ των διαφόρων τύπων αυτής της συσκευής που διατίθενται σήμερα, τα εσωτερικά ή αλλιώς γλωσσικά σιδεράκια προσφέρουν ένα μοναδικό αισθητικό πλεονέκτημα καθώς είναι πρακτικά αόρατα. Τα εσωτερικά αυτά σιδεράκια είναι μια διακριτική εναλλακτική στα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια που τοποθετούνται πίσω από τα δόντια, γεγονός που τα καθιστά μια άκρως διακριτική επιλογή. Η τοποθέτησή τους στην οπίσθια πλευρά των δοντιών τα καθιστά μια άκρως ελκυστική επιλογή για ενήλικες και εφήβους που ανησυχούν για το κομμάτι της αισθητικής κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Τα σιδεράκια αυτά αποτελούνται από τα ίδια βασικά εξαρτήματα τα οποία περιλαμβάνουν και τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, όπως οι προσδέσεις και τα σύρματα. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται ευθειασμός των δοντιών και διόρθωση διαφόρων ορθοδοντικών ζητημάτων με την πάροδο του χρόνου.

Πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα εσωτερικά σιδεράκια

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα εσωτερικά ή γλωσσικά σιδεράκια είναι η διακριτικότητά τους. Δεδομένου ότι τοποθετούνται στο πίσω μέρος των δοντιών, παραμένουν αόρατα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου θεραπείας, καθιστώντας τα μια προτιμώμενη επιλογή για άτομα που ανησυχούν για την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή μιας ορθοδοντικής συσκευής στην εμφάνισή τους. Παράλληλα, τα γλωσσικά σιδεράκια είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα παραδοσιακά μεταλλικά ή κεραμικά σιδεράκια στην αντιμετώπιση διαφόρων ορθοδοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού συνωστισμού, των κενών και της κακής σύγκλεισης. Επίσης, τα άγκιστρα και τα σύρματα ταιριάζουν απόλυτα στα δόντια κάθε ασθενούς, γεγονός που παρέχει εξαιρετικό έλεγχο και επιτρέπει την επίτευξη ακριβών, προσαρμοσμένων κινήσεων των δοντιών. Τα σιδεράκια αυτά ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση τόσο ήπιων όσο και πιο σύνθετων ορθοδοντικών προβλημάτων.

Μειονεκτήματα της συγκεκριμένης ορθοδοντικής συσκευής

Αν και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, τα εσωτερικά σιδεράκια θέτουν ορισμένους περιορισμούς. Αρχικά, λόγω της τοποθέτησής τους κοντά στη γλώσσα, τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν αρχικά να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και ερεθισμό στη γλώσσα και στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα αρχικά στάδια της θεραπείας. Παράλληλα, τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία, ειδικά αμέσως μετά την τοποθέτησή τους. Οι ασθενείς συχνά συνειδητοποιούν ότι αρχίζουν να ψευδίζουν αμέσως μετά την τοποθέτηση, γεγονός το οποίο συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, η διατήρηση της στοματικής υγιεινής είναι πιο δύσκολη με τα εσωτερικά σιδεράκια. Η θέση των αγκίστρων και των συρμάτων καθιστά δύσκολο το αποτελεσματικό βούρτσισμα και την εφαρμογή νήματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συσσώρευσης οδοντικής πλάκας. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα οδοντικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Τέλος, οι προσαρμογές και οι επισκευές των εξαρτημάτων από τα οποία αποτελούνται τα γλωσσικά σιδεράκια μπορεί να είναι πιο απαιτητικές και χρονοβόρες για τους ορθοδοντικούς, κυρίως λόγω της λιγότερο προσβάσιμης θέσης τους. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει τα ραντεβού στον ορθοδοντικό πιο χρονοβόρα.

Υπάρχει πιο άνετη εναλλακτική επιλογή;

Για άτομα που επιθυμούν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα, οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign αποτελούν μια αισθητικά άριστη και άνετη εναλλακτική επιλογή. Η ορθοδοντική θεραπεία με νάρθηκες Invisalign έχει μεταμορφώσει την ορθοδοντική θεραπεία ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, προσφέροντας μια άνετη, διακριτική και πρακτική λύση για την ευθυγράμμιση των δοντιών. Η αφαιρούμενη φύση των ναρθήκων διευκολύνει τη στοματική υγιεινή και δεν επηρεάζει την κατανάλωση τροφών, ενώ οι προσαρμοσμένες θεραπείες και οι ήπιες μετακινήσεις συμβάλλουν σε μια συνολικά πιο άνετη και ευχάριστη εμπειρία ορθοδοντικής θεραπείας. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι και στο Κορωπί Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, προτείνει σε κάθε ασθενή την ιδανική ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και το υπάρχον πρόβλημα ορθοδοντική συσκευή.