Τι είναι το εξωστοματικό τόξο;

Το εξωστοματικό τόξο είναι ένας τύπος ορθοδοντικής συσκευής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων ευθυγράμμισης των δοντιών και των γνάθων. Αποτελείται από ένα μεταλλικό σύρμα που συνδέεται στα δόντια, και με ιμάντες που εφαρμόζουν γύρω από το κεφάλι ή το σβέρκο στερεώνεται η συσκευή στη θέση της. Η πιο κοινή ηλικιακή ομάδα για την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή είναι τα παιδιά από 9 ετών και άνω. Αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες, διότι η γνάθος τους είναι πλήρως ανεπτυγμένη.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εξωστοματικών τόξων. Κάθε τύπος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ορθοδοντικές συσκευές, όπως σιδεράκια ή μασελάκια. Μερικοί τύποι εξωστοματικών τόξων είναι:

  • Υψηλής έλξης: προορίζεται για δολιχοπρόσωπα άτομα
  • Αντίστροφης έλξης: χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις με προγναθισμό της κάτω γνάθου
  • Αυχενικής έλξης: μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε όταν τα πάνω δόντια προεξέχουν προς τα έξω ή σε περίπτωση προγναθισμού της άνω γνάθου

Ποια η χρήση του εξωστοματικού τόξου και πώς λειτουργεί;

Το εξωστοματικό τόξο χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντικός προγναθισμός της άνω ή της κάτω γνάθου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για να χωρέσουν όλα τα δόντια.

Η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με σιδεράκια. Λειτουργεί ασκώντας πίεση στα δόντια και τη γνάθο, μετακινώντας τα σταδιακά στην επιθυμητή θέση. Τα εξωστοματικά τόξα φοριούνται συνήθως για λίγες ώρες κάθε μέρα, συνήθως όταν ο ασθενής κοιμάται ή κάνει άλλες δραστηριότητες. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος της ευθυγράμμισης των δοντιών ή της γνάθου, αλλά συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες.

 

Ενώ το εξωστοματικό τόξο είναι άβολο και χρειάζεται λίγη εξοικείωση, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για πολλά ορθοδοντικά προβλήματα και ζητήματα ευθυγράμμισης της γνάθου. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile μπορούμε να προτείνουμε τον καλύτερο τύπο εξωστοματικού τόξου σύμφωνα με το περιστατικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας, ώστε να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.