Τα 20 νεογιλά, γνωστά και σαν βρεφικά ή παιδικά δόντια, είναι τα πρώτα δόντια που αποκτά ο άνθρωπος στη ζωή του, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από τα 36 μόνιμα. Αυτά, αρχίζουν να σχηματίζονται από την 6η με 8η εβδομάδα της κύησης, εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ στο νεογέννητο είναι ήδη μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους. Εμφανίζονται από τον 6ο μήνα μετά τη γέννηση του μωρού και παραμένουν στο στόμα του παιδιού μέχρι την ηλικία των 6 έως 12 ετών.

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν βασικό στοιχείο της υγείας των παιδιών, καθώς αποτελούν το όργανο μάσησης και ομιλίας τους. Σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί από οδοντικές παθήσεις, αυτές θα πρέπει να θεραπευτούν άμεσα, διότι υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν και τα μόνιμα.

Οι κύριες οδοντικές παθήσεις των νεογιλών δοντιών είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τρυγία – πέτρα ευθύνεται για τις δυο αυτές παθήσεις. Αυτή προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα που προσκολλάται πάνω τους και πρόκειται για μια άχρωμη, μαλακή, κολλώδη μάζα που αποτελείται κατά 30% από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες των τροφών, καθώς και κάποιων ενδογενών ουσιών, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό γύρω στο 70% αποτελείται από στοματικά μικρόβια. Η παρατεταμένη παραμονή της πλάκας στο στόμα οδηγεί στην ενασβεστίωσή της από το σάλιο και στη μετατροπή της σε σκληρή μάζα που δεν γίνεται να αφαιρεθεί με ένα απλό βούρτσισμα των δοντιών.

Η πλάκα, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ενώ πιο «επιρρεπή» στο σχηματισμό πέτρας είναι τα παιδιά που έχουν:

  • Πολλά σφραγίσματα
  • Διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα
  • Ορθοδοντικές ανωμαλίες

Συμπληρωματικά, η συσσώρευση πέτρας συχνά προκαλεί ουλίτιδα, μια επιφανειακή φλεγμονή που είναι αποτέλεσμα του  λανθασμένου ή του ανύπαρκτου βουρτσίσματος των δοντιών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα νεογιλά δόντια συνυπάρχουν με τα μόνιμα, οπότε αν παρουσιάσουν προβλήματα τα παιδικά δόντια πιθανά να εμφανιστούν μόνιμες βλάβες και απώλεια δοντιών στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Μάλιστα μπορεί να επηρεαστεί και η γενική υγεία του παιδιού, να δημιουργηθούν ακόμη και αποστήματα, με περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο. Η σωστή φροντίδα επομένως, των νεογιλών δοντιών είναι απαραίτητη, διότι αυτά διατηρούν τον απαραίτητο χώρο για ταμόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση του σωστού σχήματος τουπροσώπου.

Είναι γεγονός πως τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λανθασμένη πρακτική. Οι γονείς πρέπει να βουρτσίζουν σχολαστικά τα δοντάκια των παιδιών τους, με μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιώντας κατάλληλη οδοντόκρεμα και στη συνέχεια να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα διδάσκοντάς τους την ολοκληρωμένη στοματική φροντίδα.

Τέλος οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και στον ορθοδοντικό είναι σωτήριες για
τη στοματική υγεία των παιδιών, αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν την μόνιμη οδοντοφυΐα τους ακόμη και για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για την φροντίδα των νεογιλών δοντιών, όπως και την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με αυτά!