Για ένα υγιές, όμορφο και φωτεινό χαμόγελο μέριμνα όλων των ανθρώπων είναι η σωστή φροντίδα των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.Η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική στοματική υγιεινή, είναι σαφώς μεγαλύτερη κατά το χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται μια ορθοδοντική θεραπεία. Για το λόγο αυτό οι ορθοδοντικοί ασθενείς οφείλουν να ακολουθούν πιστά τα πρωτόκολλα στοματικής υγιεινής που θέτουν οι ορθοδοντικοί.

Κατά την περίοδο αυτή, το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται μια υπόθεση πολύ σημαντική. Η στοματική φροντίδα με σιδεράκια καθίσταται πολύ δύσκολη, διότι μέσα σε αυτά εγκλωβίζονται οι τροφές πολύ πιο εύκολα. Η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας και να αντικαθίσταται συχνά, διότι φθείρεται εύκολα κατά τη χρήση, λόγω των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Καλό είναι το βούρτσισμα να πραγματοποιείται σχολαστικά  για τουλάχιστον για 2-3 λεπτά κάθε πρωί, βράδυ, αλλά και μετά από τα κύρια γεύματα. Το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών εξαρτάται κατά πολύ και από τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται. Για τον λόγο αυτό, οι ορθοδοντικοί ασθενείς θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Το σωστό και τακτικό βούρτσισμα κατά την ορθοδοντική θεραπεία ναι μεν εξασφαλίζει τη στοματική υγιεινή και το αισθητικό αποτέλεσμα, όμως παράλληλα η επιλογή των τροφών θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά κατά τη διάρκειά της. Σε γενικές γραμμές οι ορθοδοντικοί ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη μάσηση των σκληρών τροφών, όπως κόρα ψωμιού, κρέας με κόκαλο, ψημένοι ξηροί καρποί, παξιμάδια, ελιές με κουκούτσια και τις κολλώδεις τροφές, όπως τσίχλες, λουκούμια, παστέλια και  αμυγδαλωτά. Συμπληρωματικά, καλό θα ήταν να κόβουν την τροφή σε μικρά κομμάτια και ακολούθως να την μασούν με τα πίσω δόντια.

Ένα σημαντικό όπλο για την προστασία των δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία, είναι η φθορίωσή τους που πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Η φθορίωση είναι μια διαδικασία που γίνεται τοπικά στα δόντια, με σκοπό να γεμίσουν οι αποθήκες φθορίου των δοντιών, αυξάνοντας έτσι την άμυνά τους απέναντι στην τερηδόνα. Μάλιστα μέσω της πρακτικής αυτής έχει διαπιστωθεί, πως επιτυγχάνεται μείωση της τερηδόνας σε ποσοστό περίπου 60%.

Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται στο οδοντιατρείο μία φορά το μήνα και να ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού μέχρι το επόμενο ραντεβού ενώ κατά την ορθοδοντική θεραπεία με νάρθηκες, η επίσκεψη αυτή συνήθως πραγματοποιείται ανά δίμηνο.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας είναι πιθανό να εμφανίζονται μικρά προβλήματα, όπως να αποκολλώνται τα σιδεράκια ή οι δακτύλιοι, να χάνονται τα ελαστικά διαχωρισμού, να εμφανίζονται ερεθισμοί στη στοματική κοιλότητα ή ενοχλήσεις που έχουν σχέση με τις ορθοδοντικές συσκευές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνεί με τον ορθοδοντικό για να εκτιμήσει αν χρειαστεί να επισκεφτεί νωρίτερα το ιατρείο.

Είναι γεγονός πως η στοματική φροντίδα με σιδεράκια είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία και απαιτεί καλή συνεργασία του ασθενή με τον ορθοδοντικό, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα! Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile, η ορθοδοντικός μπορεί να σας ενημερώσει και να σας συμβουλέψει σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες και την ορθοδοντική θεραπεία που ακολουθείτε!