Η ορθοδοντική, στοχεύει στην καλή στοματική υγεία αλλά και στη βελτίωση του χαμόγελου των ασθενών.Το σωστό σχέδιο θεραπείας σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία ορθοδοντικού-ασθενούς, εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα!  

Συνήθως η ορθοδοντική θεραπεία παιδιών, εφήβων αλλά και μέρους των ενηλίκων, περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ακίνητου ορθοδοντικού μηχανισμού–τα γνωστά σε όλους σιδεράκια–ενώ στο τέλος της θεραπείας, κατά τη διάρκεια κάποιων μηνών, ο ασθενής συχνά χρησιμοποιεί μια συσκευή σταθεροποίησης (retainer) με σκοπό τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εμφανίζονται ατυχήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα από τους ασθενείς, εκτός και αν το πρόβλημα εμμένει και είναι σοβαρό.

Μία κλασική περίπτωση αποτελεί ο εγκλωβισμός τροφής ανάμεσα στα σιδεράκια–που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός για τον ασθενή–όμως εύκολα αφαιρείται με τη χρήση οδοντόβουρτσας, νήματος ή με μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Tο ορθοδοντικό σύρμα κάποιες φορές μπορεί να προεξέχει ελαφρώςπροκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό στα ούλα, στο χείλος και στο μάγουλο, αποτελώντας μια επώδυνη κατάσταση για τους ορθοδοντικούς ασθενείς που τους εμποδίζει στο να έχουν μια ομαλή καθημερινότητά. 

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση ενός ειδικού ορθοδοντικού κεριού, το οποίο τοποθετείται πάνω στο άγκιστρο ή στο σύρμα, όσες φορές μέσα στην ημέρα επιθυμεί ο ασθενής και σε όση ποσότητα χρειαστεί, αν και συνήθως το μέγεθος ενός μπιζελιού αρκεί για να ομαλοποιήσει το πρόβλημα. Σαν υλικό, είναι εντελώςακίνδυνο για την υγεία του και όση ποσότητα και αν καταπιεί δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος. 

Το ειδικό αυτό κερί, δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ του ορθοδοντικού μηχανισμού και των μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας, ώστε να μην τραυματίζεται. Έτσι ο ερεθισμός θεραπεύεται και παράλληλα απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέου. Βέβαια όταν το πρόβλημα είναι έντονο, πρέπει να ενημερωθεί ο ορθοδοντικός για να δώσει επιπλέον οδηγίες.

Αν έχει μετακινηθεί ενα σύρμα, μια λύση είναι να πιεστεί χρησιμοποιώντας το δάχτυλό, ή μια μπατονέτα ή ακόμα και τη γόμα από το πίσω μέρος ενός μολυβιού, ώστε ναεπανέλθει στην αρχική του θέση.   

Σε περίπτωση που ένα σιδεράκι ξεκολλήσει, αν ο δακτύλιος είναι χαλαρός ή αν έχει χαθεί ή χαλαρώσει η πρόσδεση, τότε θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει ο ασθενής με τον ορθοδοντικό

Η λανθασμένη ή η κακή χρήση κάποιας ορθοδοντικής συσκευής (π.χ. μασελάκι, εξωστοματικό) μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό των μαλακών ιστών. Ο ασθενής καλό είναι σε αυτή την περίπτωση, να την αφαιρέσει αμέσως και να ενημερώσει το γιατρό.

Η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια αποτελεί σε γενικές γραμμές μια ανώδυνη μέθοδο διόρθωσης της θέσης των δοντιών, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. 

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκληθεί μία ελαφριά δυσφορία και δυσκολία στη μάσηση κατά την την εφαρμογή των ορθοδοντικών μηχανισμών. 

Η ενόχληση όμως αυτή υποχωρεί από μόνη της, δεδομένου πως η στοματική κοιλότητα προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση εύκολα, αφήνοντας τις βιολογικές και ήπιες αυτές δυνάμεις να εξασφαλίσουν άρτιες ορθοδοντικές μετακινήσεις!