Η πλημμελής κατάποση είναι η κατάποση με πρόσθια προώθηση της γλώσσας. Αυτή, σχετίζεται με την τοποθέτηση του άκρου της γλώσσας στην υπερώα επιφάνεια των μπροστινών δοντιών. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατάποσης ξεκινάει κατά τη βρεφική ηλικία  και μπορεί να παραμείνει στην ενήλικη ζωή δημιουργώντας ανωμαλίες σύγκλισης και αλλαγή της στοματο – νευρομυϊκής συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο  βρεφικός τρόπος κατάποσης σταματάει να εμφανίζεται στην ηλικία των 5-6 ετών, όμως σε ένα ποσοστό 10%-15% παραμένει.Τα παιδιά περνούν από ένα μεταβατικό στάδιο πριν καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο καταπίνει ένας ενήλικας, όμως η δυσκολία να τον ανακαλύψουν και να προσαρμοστούν σε αυτόν, δημιουργεί ή επιτείνει τα ορθοδοντικά προβλήματα, σε περίπτωση που υπάρχουν.

Τα αίτια της πλημμελούς κατάποσης είναι:

  • Οι οδοντοφατνιακές και σκελετικές ανωμαλίες.
  • Η υπερμεγέθης γλώσσα.
  • Το μικρό στόμα ή η στενή υπερώα, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
  • Όταν τα δόντια της άνω γνάθου δεν έχουν επαφή με τα δόντια της κάτω γνάθου κατά το κλείσιμο, δηλαδή υπάρχει χασμοδοντία.
  • Η παρατεταμένη χρονικά απομύζηση των δακτύλων ή της πιπίλας. H παραλειτουργική αυτή συνήθεια δημιουργεί χασμοδοντία, η οποία θα πρέπει να έχει διακοπεί πριν τη θεραπεία.

Όταν η γλώσσα πιέζει μεταξύ ή έναντι των δοντιών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση των μαλακών ιστών, τη θέση των δοντιών, την οστική ανάπτυξη και τη γενική λειτουργία του στόματος. Ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί η προώθηση της γλώσσας, η οποία πραγματοποιείται 2.500 με 3.000 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας με ελάχιστη ή καθόλου συνειδητή σκέψη είναι, η επίδραση στη σκληρή υπερώα, ο πόνος λόγω της ανισορροπίας των στοματοπροσωπικών μυών, η δυσκολία κατάποσης τροφών, η χρόνια στοματική αναπνοή και η ρινική συμφόρηση.

Αν οι γονείς παρατηρήσουν στο στόμα του παιδιού τους χασμοδοντία ή στενό ουρανίσκο, θα πρέπει να επισκεφτούν τον ορθοδοντικό το συντομότερο δυνατό. Η κατάποση με την πρόσθια προώθηση της γλώσσας μπορεί να διορθωθεί αν διαγνωστεί έγκαιρα (ως τα 7-8 έτη), ειδάλλως η γλώσσα συνηθίζει σε λάθος θέση.

Για τη διόρθωση του συγκεκριμένου προβλήματος υπάρχουν ειδικά ορθοδοντικά μηχανήματα που τοποθετούνται στην παιδική οδοντοφυΐα (3-4 ετών) και βοηθούν στην έγκαιρη διακοπή των έξεων διαφορετικά το πρόβλημα μεγαλώνει. Η ορθοδοντική θεραπεία καλό είναι να συνοδεύεται με οδηγίες αλλαγής του τρόπου κατάποσης.

Αν η πλημμελής κατάποση επιμένει θα χρειαστεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά στοματοπροσωπική μυολειτουργική θεραπεία με σκοπό τη μυική ενδυνάμωση της γλώσσας αρχικά και την εκμάθηση του σωστού τρόπου κατάποσης στη συνέχεια. Η συγκεκριμένη λογοθεραπευτική παρέμβαση είναι καλό να συνδυάζεται με την ορθοδοντική θεραπεία για τη βελτίωση και σταθερότητα του ορθοδοντικού αποτελέσματος και την ελάττωση του χρόνου της ορθοδοντικής θεραπείας. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile, παρέχονται υπηρεσίες Παιδοδοντίας προκειμένου να εξεταστούν οι μικροί ασθενείς, προκειμένου να εφαρμοστεί η καλύτερη δυνατή ορθοδοντική θεραπεία.