Η ορθοδοντική θεραπεία στοχεύει στην επιτυχή ευθυγράμμιση των δοντιών και την αποκατάσταση συγκλεισιακών ζητημάτων, ενισχύοντας τόσο την αισθητική όσο και τη στοματική λειτουργία. Ωστόσο, ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ο πόνος στα δόντια, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο. Η ήπια ενόχληση στα δόντια κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι συνήθως φυσιολογική και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο ο έντονος πόνος χρήζει άμεσης διερεύνησης προκειμένου να εντοπιστούν ή να αποκλεισθούν τυχόν λανθάνοντα οδοντικά ζητήματα.

Πόνος στα δόντια: Αιτίες εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας

Η κύρια αιτία του πονόδοντου κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η εφαρμογή δύναμης προκειμένου να μετακινηθούν τα δόντια στη σωστή τους θέση. Αυτή η δύναμη διεγείρει τους περιβάλλοντες ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του περιοδοντικού συνδέσμου, προκαλώντας δυσφορία ή πόνο. Επίσης, κατά τα αρχικά στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία μπορεί να πραγματοποιείται με σταθερές συσκευές όπως τα μεταλλικά σιδεράκια ή με κινητές συσκευές όπως οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign, οι ασθενείς συχνά βιώνουν ήπια έως μέτρια ενόχληση. Αυτή εκδηλώνεται καθώς τα δόντια και τα ούλα προσαρμόζονται στην πίεση που ασκούν οι ορθοδοντικές συσκευές. Καθώς τα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται και να ευθυγραμμίζονται, η πίεση που εφαρμόζεται μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτή η ενόχληση συχνά εκλαμβάνεται ως πόνος στα δόντια. Τέλος, τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται τα σιδεράκια μπορεί να τρίβονται στους μαλακούς ιστούς του στόματος, προκαλώντας ερεθισμό ή πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εντοπισμένο πόνο.

Πόσο φυσιολογικός είναι ο πόνος στα δόντια κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας

Η εμφάνιση κάποιου βαθμού πόνου στα δόντια ή ενόχλησης κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Αυτή η ενόχληση εμφανίζεται συνήθως μέσα στις πρώτες ημέρες από την εφαρμογή των ορθοδοντικών συσκευών. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως θαμπός και τείνει να υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα καθώς τα δόντια και οι περιβάλλοντες ιστοί προσαρμόζονται στην ελεγχόμενη πίεση που τους ασκείται. Επιπλέον, μετά από προσαρμογές, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι δυσφορίας, ειδικά όταν ο ορθοδοντικός σφίγγει τα σύρματα των σιδερακίων ή ο ασθενής καλείται να τοποθετήσει το επόμενο ζευγάρι αόρατων ναρθήκων προκειμένου να προχωρήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Αυτή η προσωρινή ενόχληση θα πρέπει σταδιακά να υποχωρεί καθώς τα δόντια προσαρμόζονται στη νέα συσκευή. Γενικότερα, τα παραδοσιακά μεταλλικά ή κεραμικά σιδεράκια συνοδεύονται από εντονότερη ενόχληση, σε σχέση με τους διαφανείς νάρθηκες Invisalign, καθώς λόγω η αφαιρούμενη και εύκολα ανεκτή φύση των τελευταίων αποτρέπει την πρόκληση ερεθισμών εντός της στοματικής κοιλότητας.

Πότε είναι απαραίτητη η ιατρική αξιολόγηση

Ενώ η ήπια έως μέτρια ενόχληση θεωρείται φυσιολογική κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο έντονος πόνος στα δόντια μπορεί να υποδεικνύει ένα ζήτημα που απαιτεί ιατρική αξιολόγηση. Αρχικά, έντονος, επίμονος πόνος που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την προσαρμογή ή την τοποθέτηση της ορθοδοντικής συσκευής συχνά υποδεικνύει κάποιο άλλο πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι μια φλεγμονή ή ένα προεξέχον σύρμα που προκαλεί ερεθισμό σε ένα συγκεκριμένο δόντι.

Επίσης, οποιοδήποτε πρήξιμο, αιμορραγία ή παρουσία πύου γύρω από τα ούλα ή τα δόντια δεν πρέπει να αγνοείται. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση ή τραυματισμό που απαιτεί άμεση προσοχή. Εάν ο ασθενής βιώσει τραύμα στο στόμα, όπως χτύπημα στο πρόσωπο ή πτώση, με αποτέλεσμα σοβαρό πονόδοντο ή οδοντική βλάβη, η αναζήτηση άμεσης οδοντιατρικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή όσοι ανησυχούν για την ένταση ή τη διάρκεια του πόνου στα δόντια που βιώνουν είναι σημαντικό να επικοινωνούν άμεσα με τον ορθοδοντικό ή τον οδοντίατρό τους προκειμένου να ανευρεθεί το πρόβλημα και να διευκολυνθεί η στοχευμένη αντιμετώπιση αυτού. Τις πιο πολλές φορές, η λήψη ενός αναλγητικού, όπως το depon ή το algofren, ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, παρακολουθεί στενά κάθε ασθενή, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή και επιτυχημένη εμπειρία ορθοδοντικής θεραπείας.