Η ορθοδοντική θεραπεία έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τα παιδιά και τους εφήβους. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων επιλέγει την ορθοδοντική θεραπεία για τη διόρθωση των κακώς ευθυγραμμισμένων δοντιών, τη βελτίωση της στοματικής υγείας και του χαμόγελού τους. Η διαθεσιμότητα διαφόρων ορθοδοντικών επιλογών όσον αφορά τα σιδεράκια για ενήλικες έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διευκολύνοντας κάθε ασθενή να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει μια τεράστια διαθεσιμότητα από ορθοδοντικές συσκευές, συνεπώς το κάθε άτομο έχει την απόλυτη ευχέρεια να πραγματοποιήσει την κατάλληλη επιλογή σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Μεταλλικά σιδεράκια για ενήλικες

Τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια αποτελούνται από μικρά μεταλλικά άγκιστρα που εφαρμόζονται στην μπροστινή επιφάνεια κάθε δοντιού και συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα. Είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή ορθοδοντικής θεραπείας, οι δε εξελίξεις στα υλικά και το σχεδιασμό τους τα έχουν κάνει πιο άνετα και λιγότερο ευδιάκριτα από ό,τι στο παρελθόν. Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους ορθοδοντικών προβλημάτων και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διόρθωση και των πιο περίπλοκων από αυτά. Ωστόσο, τα σιδεράκια αυτά είναι ιδιαίτερα ορατά και συνεπώς αποτελούν αιτία ανησυχίας για ορισμένους ενήλικες. Παράλληλα, ενδέχεται να προκαλέσουν ενόχληση και ερεθισμό στα μάγουλα και τα χείλη.

Κεραμικά σιδεράκια για την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι παρόμοια με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, δηλαδή περιλαμβάνουν μικρά άγκιστρα που συνδέονται μεταξύ τους με ειδικά σύρματα, ωστόσο η βασική διαφορά έγκειται στο υλικό των αγκίστρων και το χρώμα. Τα σιδεράκια αυτά είναι κατασκευασμένα από μονοκρυσταλλικό ζαφείρι, κι έχουν πιο διάφανο, λευκό χρώμα. Συνεπώς, διακρίνονται για την υψηλή διαφάνεια και σταθερότητα του χρώματός τους, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο αισθητά, παρέχοντας μια πιο ευχάριστη αισθητικά επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας για τους ενήλικες. Τα κεραμικά σιδεράκια είναι ιδανικά για τους ενήλικες καθώς είναι λιγότερο εμφανή από τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ορθοδοντικών προβλημάτων και ανθεκτικά σε λεκέδες.

Γλωσσικά σιδεράκια για ενήλικες

Τα γλωσσικά σιδεράκια κατασκευάζονται κατά παραγγελία για να εφαρμόζουν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας τα ουσιαστικά αόρατα. Είναι μια αποτελεσματική και αισθητικά ικανοποιητική επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι αόρατα εξωτερικά, συνεπώς δεν εγείρει καμία ανησυχία από αισθητικής άποψης, ενώ αποτελούν αξιόλογη επιλογή για ενήλικες με μικρά έως πολύπλοκα ορθοδοντικά προβλήματα. Ωστόσο, τα γλωσσικά σιδεράκια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν, ενώ ενδέχεται αρχικά να προκαλέσουν δυσκολίες στην ομιλία, στη μάσηση, την άρθρωση και δυσφορία.

Αόρατοι νάρθηκες Invisalign

Οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign είναι μια δημοφιλής επιλογή για ενήλικες που αναζητούν μια πρακτικά αόρατη ορθοδοντική θεραπεία. Περιλαμβάνει μια σειρά από διαφανείς, αφαιρούμενους νάρθηκες που μετακινούν σταδιακά τα δόντια στις επιθυμητές θέσεις τους. Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται με τη χρήση λογισμικού τελευταίας τεχνολογίας αφού προηγηθεί λήψη ψηφιακών μέτρων υψηλής ακριβείας. Ταυτόχρονα, ο ασθενής έχει πρόσβαση σε ένα εικονικό σχέδιο θεραπείας που δημιουργήθηκε από ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου μπορεί να δει το τελικό αποτέλεσμα. Η θεραπεία Invisalign έφερε επανάσταση στην ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων, προσφέροντας μια διακριτική και βολική λύση για τη διόρθωση των κακώς ευθυγραμμισμένων δοντιών, καθώς οι νάρθηκες είναι πρακτικά αόρατοι. Αυτή η διακριτικότητα επιτρέπει στους ενήλικες να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία χωρίς να τους απασχολεί κανένα αισθητικό ζήτημα. Επιπλέον, οι νάρθηκες Invisalign είναι αφαιρούμενοι, διευκολύνοντας τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και επιτρέποντας στους ενήλικες να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά χωρίς περιορισμούς. Τα προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας και οι σταδιακές, ήπιες μετακινήσεις των δοντιών συμβάλλουν επίσης σε μια πιο ευχάριστη ορθοδοντική εμπειρία.

Παράμετροι που είναι σημαντικό να αξιολογήσει κάθε ενήλικας ως προς την ορθοδοντική θεραπεία

Πριν ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων, είναι απαραίτητο ο κάθε ασθενής να λάβει υπόψη διάφορους παράγοντες. Αρχικά, είναι σημαντικό να καθοριστούν οι στόχοι, όπως η αισθητική, η λειτουργικότητα ή και τα δύο. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης και την επιλεγμένη μέθοδο ευθυγράμμισης των δοντιών. Συνεπώς, κάθε ασθενής θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αρμόδιου ορθοδοντικού σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό επίσης κάθε ασθενής να σκεφτεί πώς τα σιδεράκια ή οι νάρθηκες ευθυγράμμισης μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή του ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της διατροφής και της στοματικής υγιεινής. Ταυτόχρονα, οι διαφορετικές επιλογές έχουν διαφορετικά επίπεδα άνεσης και ορατότητας. Είναι σημαντικό συνεπώς κάθε ασθενής να επιλέξει την ορθοδοντική συσκευή που ταιριάζει με τις εκάστοτε προτιμήσεις ως προς την άνεση. Ένα βασικό βήμα στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η βεβαίωση ότι η στοματική υγεία είναι σε καλή κατάσταση πριν ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Συνεπώς, η αντιμετώπιση τυχόν υπαρχόντων ζητημάτων, όπως η ουλίτιδα ή η τερηδόνα είναι βασική παράμετρος. Τέλος, η συζήτηση με έναν εξειδικευμένο ορθοδοντικό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να μελετηθούν αναλυτικά οι διαθέσιμες επιλογές αλλά και να διαμορφωθεί ένα απόλυτα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, μπορεί να σας κατευθύνει με υπευθυνότητα στο ταξίδι για την απόκτηση του χαμόγελου που πάντα ονειρευόσασταν!