Ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το βοηθήσει να αισθανθεί σίγουρο για τον εαυτό του. Δεν είναι περίεργο που πολλοί γονείς αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία για τα παιδιά τους για να εξασφαλίσουν την υγεία των δοντιών τους και να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Η ορθοδοντική θεραπεία για παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα οδοντικά προβλήματα και να αποτρέψει την εξέλιξή τους. Ως προς τα σιδεράκια στα δόντια που εφαρμόζονται κατά την ορθοδοντική θεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του παιδιού.

Παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια στα δόντια

Τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια είναι ίσως η πιο γνωστή και ευρέως χρησιμοποιούμενη επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας. Τα σιδεράκια αυτά αποτελούνται από μεταλλικά στηρίγματα που προσκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα, ώστε να εξασφαλίσουν ακριβή μετακίνηση των δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Τα σιδεράκια αυτά είναι αποτελεσματικά για τη διόρθωση διαφόρων οδοντικών προβλημάτων. Είναι εξαιρετικά ευέλικτα και επιτρέπουν ακριβείς προσαρμογές από τον ορθοδοντικό. Τα σύγχρονα μεταλλικά σιδεράκια είναι πιο άνετα και αισθητικά πιο ευχάριστα από τα παλαιότερα, χάρη στην πρόοδο της ορθοδοντικής τεχνολογίας.

Κεραμικά σιδεράκια

Για τα παιδιά που μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, τα κεραμικά σιδεράκια στα δόντια προσφέρουν μια πιο διακριτική εναλλακτική επιλογή. Τα κεραμικά σιδεράκια λειτουργούν παρόμοια με τα μεταλλικά σιδεράκια, αλλά χρησιμοποιούν κεραμικά στηρίγματα στο χρώμα των δοντιών ή διαφανή που συνδυάζονται με το φυσικό χρώμα των δοντιών. Αυτό τα κάνει λιγότερο αισθητά, ειδικά από απόσταση. Τα κεραμικά σιδεράκια στα δόντια είναι μια δημοφιλής επιλογή για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους που επιθυμούν μια λιγότερο εμφανή ορθοδοντική θεραπεία.

Γλωσσικά σιδεράκια στα δόντια

Τα γλωσσικά σιδεράκια στα δόντια είναι μια εξειδικευμένη μορφή ορθοδοντικής θεραπείας και είναι εντελώς αόρατα. Πρόκειται για ειδικά σιδεράκια που συγκολλώνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας τα ουσιαστικά αόρατα από μπροστά. Αυτά τα σιδεράκια κατασκευάζονται κατά παραγγελία για να ταιριάζουν στα δόντια του ατόμου και μπορούν να διορθώσουν αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα οδοντικών προβλημάτων. Τα γλωσσικά σιδεράκια απαιτούν υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων από τον ορθοδοντικό και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει ο ασθενής, αλλά προσφέρουν μια διακριτική επιλογή για παιδιά που επιθυμούν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία χωρίς αυτή να είναι εμφανής.

Invisalign

Το Invisalign έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Περιλαμβάνει τη χρήση μιας σειράς διαφανών, αφαιρούμενων ναρθήκων που μετακινούν σταδιακά τα δόντια στην επιθυμητή θέση. Οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign είναι άνετοι στη χρήση και μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού και της στοματικής υγιεινής. Αυτή η ευελιξία καθιστά το Invisalign μια ελκυστική επιλογή για παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να παρεμποδίζονται από τα παραδοσιακά σιδεράκια. Το Invisalign βέβαια απαιτεί πειθαρχία από το παιδί, το οποίο πρέπει να φοράει τους νάρθηκες σύμφωνα με τις οδηγίες του επιβλέποντα ορθοδοντικού.

Η ορθοδοντική θεραπεία κατά την παιδική ηλικία συνήθως συνιστάται όταν τα μόνιμα δόντια του παιδιού ανατέλλουν. Η πρώιμη ορθοδοντική παρέμβαση όχι μόνο βελτιώνει την αισθητική του χαμόγελου του παιδιού, αλλά βοηθά επίσης στη διόρθωση συγκλεισιακών προβλημάτων, στη μείωση του κινδύνου οδοντικών προβλημάτων στο μέλλον και στην καθοδήγηση της σωστής ανάπτυξης των γνάθων. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης και την επιλεγμένη θεραπευτική επιλογή. Οι τακτικοί ορθοδοντικοί έλεγχοι και οι επιμελείς πρακτικές στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητες για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η καταλληλότητα κάθε θεραπευτικής επιλογής ποικίλλει ανάλογα με τις οδοντιατρικές ανάγκες κάθε παιδιού. Είτε πρόκειται για παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια στα δόντια, κεραμικά, γλωσσικά σιδεράκια, Invisalign ή λειτουργικές συσκευές, υπάρχει μια επιλογή κατάλληλη για κάθε παιδί. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των οδοντικών προβλημάτων κάθε παιδιού, προτείνει το κατάλληλο σχέδιο ορθοδοντικής θεραπείας.