Η ορθοδοντική θεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου και την επίτευξη της βέλτιστης στοματικής υγείας. Τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή για την ευθυγράμμιση των δοντιών εδώ και δεκαετίες, διορθώνοντας αποτελεσματικά διάφορα ορθοδοντικά ζητήματα. Ωστόσο, η εφαρμογή τους παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα, η δομή της ορθοδοντικής αυτής συσκευής δυσκολεύει τη στοματική υγιεινή, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο παγίδευσης τροφίμων και βακτηρίων γύρω από τα δόντια.

Ποια προβλήματα δημιουργούν τα σιδεράκια στη στοματική υγιεινή

Αρχικά, η παρουσία μεταλλικών αγκίστρων και συρμάτων δημιουργεί πολλές γωνίες και σχισμές όπου μπορεί να συσσωρευτεί η πλάκα. Η πλάκα συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενείς φορά σιδεράκια, αλλά όταν τοποθετούνται σιδεράκια στα δόντια, τότε αυτές οι ορθοδοντικές συσκευές μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας. Η τροφή που παγιδεύεται γύρω από τα σιδεράκια είναι το ιδανικό καύσιμο για τους μικροοργανισμούς στην πλάκα. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τερηδόνας, ουλίτιδας και άλλων οδοντικών προβλημάτων. Αυτά τα βακτήρια στην πλάκα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση και φλεγμονή των ούλων, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μια πλήρως αντιστρεπτή φλεγμονή των ούλων που έχει ως χαρακτηριστικά την αιμορραγία και το οίδημα. Αν όμως αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να επηρεάσει και το οστό που στηρίζει τα δόντια.

Παράλληλα, ο περίπλοκος σχεδιασμός των μεταλλικών αγκίστρων εμποδίζει την αποτελεσματική απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και πλάκας. Οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται με το νήμα και το βούρτσισμα γύρω από τα μεταλλικά άγκιστρα και τα σύρματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που αφορούν τη στοματική υγιεινή. Τέλος, ορισμένα τρόφιμα, όπως οι κολλώδεις καραμέλες και οι σκληροί ξηροί καρποί, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά ή να ξεκολλήσουν τα μεταλλικά σιδεράκια. Συνεπώς, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή συνήθως χρειάζεται να τηρούν διατροφικούς περιορισμούς για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.

Διατήρηση της στοματικής υγείας με τους αόρατους νάρθηκες Invisalign

Η ορθοδοντική θεραπεία με Invisalign περιλαμβάνει την εφαρμογή αόρατων, αφαιρούμενων ναρθήκων για τη σταδιακή μετατόπιση των δοντιών στην επιθυμητή θέση. Σε αντίθεση με τα μεταλλικά σιδεράκια, οι αόρατοι νάρθηκες αυτοί προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Αρχικά, είναι αφαιρούμενοι, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να τους απομακρύνουν κατά τη διάρκεια του φαγητού, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να εφαρμόζουν οδοντικό νήμα. Αυτό το χαρακτηριστικό απλοποιεί σημαντικά τις ρουτίνες στοματικής υγιεινής, προάγοντας την καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και μειώνοντας τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν εάν δεν διατηρείται η στοματική υγιεινή. Επίσης, εφόσον οι νάρθηκες αυτοί μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια των γευμάτων, εξαλείφουν την ανάγκη για διατροφικούς περιορισμούς. Αυτό ενισχύει τη συνολική άνεση και τον τρόπο ζωής των ορθοδοντικών ασθενών. Τέλος, οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign έχουν λείες επιφάνειες χωρίς τα προεξέχοντα άγκιστρα και τα σύρματα που υπάρχουν στα παραδοσιακά σιδεράκια. Αυτό μειώνει την πιθανότητα συσσώρευσης πλάκας και διευκολύνει τους ασθενείς να διατηρούν τη στοματική υγιεινή.

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει ως στόχο την ενίσχυση της στοματικής υγείας και αισθητικής. Ενώ τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν την πιο διαδεδομένη ορθοδοντική συσκευή, θέτουν προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign προσφέρουν μια ιδιαίτερα αξιόλογη εναλλακτική λύση, αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις και παρέχοντας στους ασθενείς μια πιο άνετη και αισθητικά ευχάριστη εμπειρία ορθοδοντικής θεραπείας. Τελικά, η επιλογή ανάμεσα σε μεταλλικά σιδεράκια και νάρθηκες Invisalign θα πρέπει να βασίζεται σε μια ενδελεχή αξιολόγηση των ατομικών αναγκών και προτιμήσεων, αλλά και της έκτασης του ορθοδοντικού προβλήματος που υφίσταται. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, προτείνει την κατάλληλη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης κάθε παραμέτρου.