Ένα από τα συχνά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια καινούργια οδοντόβουρτσα είναι αν θα πρέπει να προτιμήσουμε μία από τις μοντέρνες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή μια απλή οδοντόβουρτσα χειρός. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια απαραίτητη καθημερινή διαδικασία για την διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του.

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε όταν χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα, είτε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική, είναι η μέγιστη απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, με σκοπό την απόκτηση ή διατήρηση υγιών ούλων και δοντιών. Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες θα καταφέρουν να επιτύχουν τα παραπάνω αρκεί να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο. Δυστυχώς όμως σχεδόν ούτε ένας στους δέκα ασθενείς δεν βουρτσίζουν σωστά και αποτελεσματικά με την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι πολλά. Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν μια μικρή στρογγυλή κεφαλή που είναι πιο εύκολο να φθάσει και να καθαρίσει τα πιο δυσπρόσιτα σημεία σε σχέση με τις σχετικά μεγαλύτερες ορθογώνιες κεφαλές των χειροκίνητων οδοντοβουρτσών.

Για να καθαρίσει μια οδοντόβουρτσα χειρός χρειάζεται να την πιέσουμε στα δόντια, ενώ μια ηλεκτρική, λόγω της μεγάλης ταχύτητας περιστροφής απαιτεί πολύ μικρότερη πίεση για να επιτευχθεί το ίδιο καθαριστικό αποτέλεσμα και επομένως είναι πολύ πιο ασφαλής για το σμάλτο των δοντιών. Μάλιστα, ορισμένες από τις πιο μοντέρνες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης που αυτόματα επιβραδύνουν ή και σταματούν την περιστροφή όταν ασκήσουμε υπερβολική πίεση για να αποφεύγεται η αποτριβή των δοντιών και η υφίζηση των ούλων.

Χάρη στις γρήγορες περιστροφικές κινήσεις και την μικρή κεφαλή, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών γύρω από τα σιδεράκια σε άτομα που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, γύρω από οδοντικά εμφυτεύματα, τις θήκες δοντιών και κάτω από τις γέφυρες.

Γενικά όλες οι μελέτες καταδεικνύουν, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80%, ότι όσοι επέλεξαν την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είδαν την υγεία των δοντιών και των ούλων  τους να βελτιώνεται, όσο φυσικά συνέχισαν να την χρησιμοποιούν, κάτι που επίσης συνέβη στη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Είναι πλέον σαφές ότι με την πτώση της τιμής τους οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι η καλύτερη  επιλογή για την στοματική υγιεινή όλων των ασθενών. Ενήλικες και παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, μιας και κάνει το βούρτσισμα των δοντιών πιο αποτελεσματικό και διασκεδαστικό και το χαμόγελο πιo λαμπερό κι ελκυστικό. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, όπως και την διατήρηση της στοματικής σας κατάστασης σε εξαιρετική κατάσταση!