Παρά το γεγονός πως η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί και ο αριθμός των προϊόντων στοματικής υγιεινής έχει κατακόρυφα αυξηθεί, παρατηρείται έντονη της οδοντική υπερευαισθησία στον παγκόσμιο πληθυσμό, αποτελώντας πλέον κοινό οδοντικό πρόβλημα.

Η υπερευαισθησία των δοντιών εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού σύντομου, δυνατού πόνου και έντονης δυσφορίας κατά τη μάσηση, κατά την κατάποση τροφών και υγρών, ειδικά αν αυτά είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα. Μάλιστα, ο οξύς αυτός πόνος εκδηλώνεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά την είσοδο κρύου αέρα στη στοματική κοιλότητα. Στα υπερευαίαθητα δόντια ο πόνος είναι έντονος, αιφνίδιος και ο ασθενής τον αισθάνεται σε βάθος, μέχρι τις νευρικές απολήξεις των δοντιών. Σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρεί ή εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες λόγω της φυσιολογικής απόφραξης των οδοντινοσωληναρίων, ενώ σε άλλες, μετατρέπεται σε χρόνια κατάσταση.

Η οδοντική υπερευαισθησία αναπτύσσεται σταδιακά, ως αποτέλεσμα κοινών προβλημάτων, όταν όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα του δοντιού, όπου ενώνεται η μύλη του δοντιού με τη ρίζα, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως αυχενική ευαισθησία.

Η οδοντική υπερευαισθησία έχει ως αίτια:

  • Την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, τα οποία προκαλούν τη διάβρωση του δοντιού, την αδροποίηση της οδοντίνης, τη διάλυση της φυσικής απόφραξης των οδοντινοσωληναρίων, ακόμη και την παρεμπόδιση της δημιουργίας οδοντίνης.
  • Το λανθασμένο τρόπο βουρτσίσματος που προκαλεί αποτριβή του δοντιού.
  • Την παραμέληση της οδοντικής υγιεινής.
  • Το τρίξιμο των δοντιών, που οδηγεί στη φθορά της αδαμαντίνης.
  • Την περιοδοντίτιδα ή την υφίζηση των ούλων.
  • Τον τερηδονισμό, που λόγω της καταστροφής της αδαμαντίνης οδηγεί στην έκθεση της οδοντίνης στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Το σύνδρομο του ραγισμένου/ σπασμένου δοντιού που προκαλεί τη μετάδοση των εξωτερικών ερεθισμάτων στις νευρικές απολήξεις της οδοντίνης.
  • Τη μη ελεγχόμενη λεύκανση των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσει χημική διάβρωση των δοντιών όταν εφαρμόζεται τακτικά ή και σε υπερβολική δοσολογία, χωρίς τον έλεγχο του οδοντιάτρου.
  • Συγκεκριμένες οδοντιατρικές εργασίες όπως ο καθαρισμός των δοντιών και το σφράγισμα. Στις περιπτώσεις αυτές η ευαισθησία είναι προσωρινή και διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Η υπερευαισθησία των δοντιών αντιμετωπίζεται κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία, έτσι ώστε να υποχωρήσει ο πόνος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχουν ωστόσο, συγκεκριμένα προϊόντα που εφαρμόζονται στο οδοντιατρείο, αλλά επιτρέπουν στον ασθενή να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία του και στο σπίτι, κατόπιν υποδείξεως του οδοντοτιάτρου, χρησιμοποιώντας προϊόντα σε μορφή gel ή οδοντόκρεμας.

Τέλος, για την αποφυγή εμφάνισης μελλοντικών προβλήματων σε ασθενείς με ευαίσθητα δόντια  πολύ πιθανά  να χρειαστεί να γίνουν και μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα και στις διατροφικές συνήθειές τους. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για την οδοντική υπερευαισθησία και βοηθάμε στην αντιμετώπισή της!