Η τερηδόνα είναι η μια μολυσματική νόσος που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή των παιδικών δοντιών παγκοσμίως. Πέρα από την  αποφυγή των σακχαρούχων τροφών, το τακτικό βούρτσισμα, τον καθαρισμό και τη φθορίωσή τους στο οδοντιατρείο, μπορούν να προστατευτούν ακόμη περισσότερο συμπληρώνοντας και με μια άλλη καθαρά προληπτική, αποτελεσματική θεραπεία, τις προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών ή αλλίως sealants.

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών ή αλλιώς sealants, αποτελούν μια ανώδυνη απλή και ασφαλή μέθοδο πρόληψης κατά της τερηδόνας. Αποτελείται από λευκές ή άχρωμες, ρητινώδεις, υψηλής ρευστότητας επιστρώσεις υλικού, που τοποθετούνται στις οπές και στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των οπίσθιων δοντιών.

Κατά τη μάσηση, μέσα σε αυτές παγιδεύονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τερηδόνα. Η εφαρμογή των προληπτικών αυτών καλύψεων προφυλάσσουν από την παγίδευση των τροφών και έτσι απομακρύνουν τον κίνδυνο του τερηδονισμού στις μασητικές επιφάνειες.

Έχει αποδειχτεί πως τα δόντια τερηδονίζονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Γι’αυτό οι προληπτικές αυτές καλύψεις τοποθετούνται μετά την ανατολή των πρώτων και δεύτερων μονίμων γομφίων, (στα 6-7 και 12-13 ετών αντιστοίχως). Πάραυτα, μπορεί να εφαρμοστούν και σε κάθε δόντι που έχει οπές και σχισμές κι επομένως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει τερηδόνα.

Η τοποθέτησή τους είναι γρήγορη και πραγματοποιείται σε μια μόνο επίσκεψη. Ο οδοντίατρος καθαρίζει τους αύλακες του δοντιού (χωρίς τροχισμό, απομάκρυνση αδαμαντίνης και αναισθησία) και τοποθετεί μια λεπτή στρώση υλικού πάνω στις σχισμές του, το οποίο στεγνώνει με φωτοπολυμερισμό.

Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής των sealants είναι τα 4 χρόνια, αλλά πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από τον οδοντίατρο, ούτως ώστε αν υπάρξει αποκόλληση του υλικού να αντικατασταθεί εγκαίρως.

Οι προληπτικές καλύψεις των οπών και σχισμών των μονίμων δοντιών προστατεύουν τα δόντια αποτελεσματικά για όσο διάστημα παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά. Αν και αυτές εξασφαλίζουν ένα υγιές δόντι για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να χρειαστεί άλλη οδοντιατρική θεραπεία,  καλό είναι να συνδυάζονται με συχνές εφαρμογές φθορίου, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την τερηδόνα. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile παρέχουμε υπηρεσίες Παιδοδοντίας για την επιμέλεια των παιδικών δοντιών!