Η Ορθογναθική Χειρουργική αποτελεί κλάδο της γναθοπροσωπικής και της στοματικής χειρουργικής καθώς και τμήμα της αισθητικής και πλαστικής χειρουργικής του προσώπου. Ο γναθοχειρούργος επεμβαίνει στο σπλαχνικό κρανίο με στόχο την εξάλειψη δυσαναλογιών, ή σκελετικών ασυμμετριών στις γνάθους σε περιπτώσεις ενηλίκων ασθενών που επιζητούν ορθοδοντική θεραπεία.

Η ορθογναθική χειρουργική εφαρμόζεται στους ενήλικους με σημαντικά σκελετικά προβλήματα, που απευθύνονται στον ορθοδοντικό για διόρθωση της λανθασμένης τους σύγκλεισης. Σ΄αυτούς τους ασθενείς η Ορθοδοντική δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση, διότι η σκελετική ανάπτυξη των γνάθων έχει ολοκληρωθεί και ο ορθοδοντικός δεν μπορεί να ασκήσει πλέον ορθοδοντικές δυνάμεις στα οστά των γνάθων. Η αποκατάσταση των δυσαναλογιών και των δυσμορφιών του προσώπου που έχουν σκελετική αιτιολογία, πραγματοποιείται μέσω της μετακίνησης των γνάθων στη σωστή θέση.

Οι ενδείξεις που υποδεικνύουν την ανάγκη για διορθωτική χειρουργική επέμβαση της άνω και κάτω γνάθου είναι η ασυμμετρία στο πρόσωπο, το ανοιχτό δάγκωμα (open-bite), η δυσκολία στην ομιλία και στη μάσηση, το προεξέχον πηγούνι (προγναθισμός) ή το ατροφικό πηγούνι (οπισθογναθισμός).

Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την εφαρμογή των κατάλληλων ορθοδοντικών μεθόδων, διότι στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οι δυσαναλογίες/δυσμορφίες συνυπάρχουν με τις διαταραχές της οδοντικής σύγκλισης. Σημαντική προϋπόθεση λοιπόν της αποτελεσματικής Ορθογναθικής Χειρουργικής είναι η απαραίτητη καλή συνεργασία του Ορθοδοντικού πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση.

Ο Ορθοδοντικός και ο Γναθοπροσωπικός Χειρούργος, μετά από πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο (πανοραμικές κεφαλομετρικές ακτινογραφίες, χρήση εκμαγείων, τρισδιάστατη τομογραφία κ.α.) διαπιστώνουν τον τύπο της σκελετικής δυσμορφίας και  ακολούθως σχεδιάζεται από κοινού το ανάλογο πλάνο θεραπείας. Με τη βοήθεια των υπολογιστών, πραγματοποιείται η προεγχειρητική μελέτη ενώ ο χειρουργικός σχεδιασμός γίνεται πλέον τρισδιάστατα.

Η Ορθογναθική Χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει:

  •  Το στάδιο της προεγχειρητικής ορθοδοντικήςθεραπείας, που έχει ως στόχο την διευθέτηση των δοντιών ώστε να εξασφαλιστεί η καλή οδοντική σύγκλειση.
  • Τη χειρουργική επέμβαση των γνάθων, κατά την οποία πραγματοποιείται η οστεοτομία, δηλαδή η πρόκληση  “κατάγματος” στις γνάθους, ώστε να γίνει δυνατή η ελεύθερη μετακίνησή τους. Οι επεμβάσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο χειρουργείο με γενική αναισθησία του ασθενούς, ενώ η διάρκεια της νοσηλείας είναι περίπου 2-3 μέρες. Επιπλέον η χρήση των νέων υλικών και η πρόοδος των τεχνικών οστεοσύνθεσης, εξασφαλίζουν ένα σταθερό και προβλέψιμο αποτέλεσμα, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών ώστε να μην απαιτείται μετά διαγναθική ακινητοποίηση όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Τη μετερχειρητική ορθοδοντική θεραπεία, που μέσω μικρών διορθώσεων στη θέση των δοντιών, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή οδοντική σύγκλειση, η οποία και εγγυάται τη μείωση των υποτροπών και τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Μέσω λοιπόν της Ορθογναθικής Χειρουργικής επιτυγχάνεται βελτίωση στην εμφάνιση των ασθενών, ενώ τα αποτελέσματα της κάθε επέμβασης μπορεί να έχουν συνολικά θετική επίδραση σε πολλές πτυχές της ζωής τους, δίνοντάς τους ένα όμορφο, αρμονικό χαμόγελο, αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα υγεία!

Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile, η ορθοδοντικός Αγγελική Νικολοπούλου μπορεί να επιλύσει οποιοδήποτε ορθοδοντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε ασθενούς!