Τα γλωσσικά εσωτερικά σιδεράκια είναι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που προσκολλώνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών με σκοπό να διορθώσουν τα κενά ανάμεσα στα δόντια, τις στροφές, τους συνωστισμούς τους και την κακή σύγκλεισή τους, βελτιώνοντας το χαμόγελο του ασθενούς.

Σε αντίθεση με τα χειλικά σιδεράκια που τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών όντας σε κοινή θέα, τα γλωσσικά εσωτερικά σιδεράκια αποτελούν την απάντηση της Ορθοδοντικής στο αισθητικό αυτό πρόβλημα. Είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για πολλούς εφήβους και ενήλικες που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας, διότι συνδυάζει τα άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα με την εξαιρετική αισθητική κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της. Στις μοναδικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να τοποθετηθούν, είναι σε παιδιά τα οποία έχουν ακόμη τα νεογιλά τους δόντια και σε άτομα με πολύ μικρά δόντια.

Όπως και τα συμβατικά σιδεράκια, έτσι και τα εσωτερικά:

  • Μπορούν να εφαρμοστούν στην άνω και κάτω γνάθο
  • Έχουν τα ίδια αποτελέσματα
  • Έχουν την ίδια χρονική διάρκεια εφαρμογής με τον μέσο όρο να είναι γύρω στα 2 χρόνια

Τα γλωσσικά σιδεράκια κατασκευάζονται από μεταλλικό υλικό (κράμα χρυσού/ατσάλι) με ρομποτική τεχνολογία σε εξειδικευμένες ορθοδοντικές εταιρείες του εξωτερικού. Σε αντίθεση με τα συμβατικά μεταλλικά σιδεράκια, τα οποία είναι τυποποιημένα και μαζικής παραγωγής (λόγω του ότι η πρόσθια επιφάνεια των δοντιών διαφέρει πολύ λίγο από άτομο σε άτομο), τα γλωσσικά σιδεράκια είναι μια εξατομικευμένη λύση που ανταποκρίνεται στη μορφολογία των δοντιών ενός και μόνο ασθενούς.

Συμπληρωματικά, οι μηχανισμοί αυτοί προάγουν την ανθεκτικότητα της αδαμαντίνης έναντι στη δημιουργία τερηδόνας καθώς και την απουσία ορατών απασβεστώσεων, τα λεγόμενα λευκά στίγματα (white spots), που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο μετά την αφαίρεση των παραδοσιακών brackets, ακόμη και αν ο ασθενής είχε άριστη στοματική υγιεινή και χρήση προληπτικών σκευασμάτων κατά τη συμβατική ορθοδοντική θεραπεία.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η γλωσσική ορθοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται από ορθοδοντικούς που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη χρήση των μηχανισμών αυτών, καθώς και να διαθέτουν σχετική πιστοποίηση στην εφαρμογή τεχνικών γλωσσικής ορθοδοντικής

Πλέον το συγκεκριμένο είδος θεραπείας τείνει να εδραιωθεί και όλο και περισσότεροι Ορθοδοντικοί σε ολόκληρο τον κόσμο προτείνουν τα εσωτερικά σιδεράκια στους ασθενείς τους, ως την βέλτιστη επιλογή. Η εξέλιξη της τεχνικής αυτής είναι εντυπωσιακή, με αποτελέσματα ισάξια της συμβατικής ορθοδοντικής θεραπείας και δίνει απλόχερα την ευκαιρία στους ασθενείς, να ισιώσουν τα δόντια τους διακριτικά και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα!